CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, 24 December 2011

Persembahan En Fayish sempena Convocation Day!!!

Hari ni jugak merupakan hari convo sekolah en fayish. Dan berakhirnya sesi persekolah CE (caw PPJ) bagi tahun 2011. Next week en fayish akan melalui hari orientasi pelajar 5 tahun di CE (Caw. Presint 18). Hopefully should be ok. 

Majlis Convo en fayish telah berlangsung dengan meriah dan sangat comel di Auditorium Masjid Putra, Putrajaya. Dan pada hari tersebut en fayish telah membuat persembahan nyanyian...

video

Nyanyian yang sangat comel tu membuat aku tersentuh dengan bait-bait lagu tu. Tanpa disedari kelopak mata aku dah pun dipenuhi air. Tunggu masa nak tumpah... huhuhu....

Satu... kasih yang abadi

Tiada tandingi dia yang satu

Dua... sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu



Tiga... lapar dan dahaga

Rela berpayahan setianya ayah
Empat... mudah kau ketemu
Berhati selalu beza antara
Kasih dan kekasih



Ibu kuingat dahulu

Menyisir rambut ku kemas selalu
Ayah menghantar ke sekolah
Bergunalah ilmu bila dewasa



Sayang dengar lagu ini

Untuk kau sandarkan buat pedoman
Jangan manis terus ditelan
Pahit terus dibuang... itu bidalan
Harus kau renungkan

Andai kau beroleh bahagia
Ingat itu bukan
untuk selamanya

Andai kau dalam sengsara 
Ingat itu bukan
Untuk selamanya
Hidup ini sementara...


Kalau anda seorang ibu dan menghayati lagu ini. Pasti leleh punye. Especially Ibu kuingat dahulu Menyisir rambut ku kemas selalu, Ayah menghantar ke sekolah Bergunalah ilmu bila dewasa... sadis tak???

Pentas yang dipenuhi belon...Tunggu masa untuk di grab...

Do u see him?

Comel....di make-over oleh cikgunye...

Haikal, his cousin pun turut serta jugak....
Terima kasih kepada semua guru-guru di Cendekiawan Educare (CE-Caw PPJ) yang telah mengajar en fayish sampai pandai. Very appreciate. Especially to cikgu Ida & cikgu Zila. Sangat banyak perubahan dan tak rugi hantar kat sini. Sebab tu kami continue hantar kat CE untuk tahun depan plak. 

Farish is turning on 4.....

Ye....en Fayish telahpun genap berusia 4 tahun....Dan dia masih berseorangan tanpa adik....hehehe....This year en somi telah menetapkan untuk celebrate birthday en fayish kat kampung halamannya di kuala sanglang, kedah. Aku mengikut aje kerana dia yang mengeluarkan budget. So kenapa mesti argue kan? So setuju. Celebrate birthday en fayish bersama-sama tok wan, mak tok, mak lang, pak cik, mak su dan sanak saudara en somi di kampung. Meriah jugak. Tapi aku tak amik gambar pun sebab tak sempat dek kerana sibuk menyediakan juadah kat dapur. Dan gambar kebanyakkannya dalam camera mak lang. 

Walau bagaimanapun, kami decide untuk hantar kek kat sekolah en fayish untuk dia celebrate kat sekolah bersama kawan-kawan. 

Kek angry bird....
Thank you to emiliadanial kerana telah merealisasikan kek yang sangat comel ini.....

Terima kasih kepada sume yang sudi memeriahkan majlis dan yang telah memberi present. Especially to Tok Wan, Mak tok, pak long, mak lang, pak cik dan mak su. 


Dari Pak Long Zizi, Umi & Haikal....

Dari Tok Wan & Mak Tok....

Dari Abah & Ibu....

Dari Pak cik Asyraf....

Dari Mak su Fiqah...

Dari Mak Lang Syikin....Mak Lang bagi 2 hadiah lagi....TQVM...

Selamat hari lahir en fayish yang ke 4. Semoga menjadi anak soleh dan baik. Sentiasa cerdik dan akan sentiasa membanggakan ibu & abah. Ibu akan senantiasa mendoakan yang terbaik untuk anak ibu yang sangat comel ini. ♥ u....

Welcome back my sis....

Hampir setahun lamanya my sis meninggalkan tanah semenanjung mengikut suami bertugas untuk negara ke Sandakan, Sabah. Walau bagaimanapun, setelah setahun berhijrah ke Sabah mereka telah pulang ke tanah semenanjung dengan menambah seorang lagi family members diorang. Aku yang sibuk-sibuk plan nak tambah anak, dia plak yang mengawan dulu.....

What ever is....aku sangat seronok kerana dengan pertambahan seorang lagi ni menjadikan keseluruhan anak menakan aku dok ada 16 orang... Nak tengok tak gambar dia yang comel diberi nama Ahmad Aidil Zaquan...

Serius Mode....

Bulatnye mata dia....Teruja la....

That pillow yang dikait sendiri oleh atok.....

Kakak yang sangat sayang adik....both of u ucu sayang....

Comell bangat....Tapi saya nak baby gurl...

Semoga Allah memberi rezeki untuk aku menambah anak lagi...Amin....

Sekitar Majlis Perkahwinan My Cousin Nasir & Lyn...

Sangat sudah terlambat sebenarnya untuk mengupdate citer ni. Tapi tak kira...ada aku kesah...nak citer gak...Ntah-ntah da peknen diorang ni...huhuhu....

Solemnization diorang ni berlangsung pada 27/11/2011 hari tu....Jom intai sekitar majlis diorang ni....Tapi yang lebih-lebih bergambarnye aku....hehehe...as usual...



Menyibuk atas pelamin...bertemakan merah....

Lyn....(Bride)... Groom nye ntah p mana ntah...

Zufeeqa @ Angah...(niece)

Effa @ Along (niece)
  
From Left : Effa, Ucu, Zufeeqa & Afifa...

Hafiz (Nephew)
 

Ha tu pun groomnye...


Selamat Pengantin Baru.....

Tuesday, 13 December 2011

Kita sebenarnya.....

Kita sebenarnya lebih gembira menyambut 1 Januari dari 1 Muharam....

Kita sebenarnya lebih tahu apa itu 14 Februari dari 12 Rabiulawal....

Kita sebenarnya lebih membesarkan hari sabtu dan ahad dari hari jumaat....

Kita sebenarnya lebih khusyuk mendengar lagu dari mendengar azan...

Kita sebenarnya lebih suka lepak dari sembahyang...

Kita sebenarnya lebih tahu tentang kisah-kisah artis dari kisah para nabi...

Kita sebenarnya lebih suka menyebut hai dari Assalamualaikum...

Kita sebenarnya lebih suka bernyanyi dari berwirid...

Kita sebenarnya lebih suka memuji manusia dari memuji Allah...

Kita sebenarnya lebih suka membaca majalah hiburan dari buku-buku agama...

Kita sebenarnya lebih suka ke konsert/stadium dari ceramah agama/masjid...

Kita sebenarnya lebih suka mengumpat dari memuji orang...

Kita sebenarnya lebih sukakan urusan duniawi dari urusan akhirat...

Tapi bila orang tanya arah tujuan kita, kita pasti akan jawab....

Kita sebenarnya ingin menuju ke arah syurga dari neraka...

Tapi layakkah kita dengan syurga milik-Nya...

Renung-renungkanlah....

Diambang 2012....

Hari ni kita buat maraton ek memandangkan telah sekian lama blog ni bersawang. Sekali update 2 entri. huhuuhu...

Last week baca kat dalam paper pasal pengakhiran dunia pada tahun 2012. Gerun kan? Betul tak betul wallahu a'lam. Hanya Allah yang Maha Mengetahui bilakah masanya Dunia akan kiamat. Tengok balik kronologi golongan mat salleh ni sangat taksub meramal bila dunia akan kiamat. Termasuklah menghasilkan filem tentang kiamat yang diramal terjadi pada tahun 2012. Terasa diri terlalu kecil untuk melalui hari itu. Sebagai manusia yang daif sentiasalah berusaha topup dan topup amal sementara masa masih ada. Dan janganlah terlalu obses dengan tarikh-tarikh dan ramalan manusia yang belum pasti.

p/s : tak tengok pun citer 2012 tu....

8 petua melayu lama (woman only)....

Just nak share something yg aku baca dalam paper hari ni yang aku kira boleh dijadikan amalan kepada yang bergelar perempuan tak kira perawan ataupun mak orang....hehehe...

1. Bangkit bersambut 
Sebelum tidur malam, duduk berlunjur dan rebahkan badan ke tilam tanpa menongkatkan badan dengan tangan. Bila nak bangkit dari tidur, lunjurkan kaki dan bangunlah tanpa menongkatkan badan dengan tangan. Cecah ibu jari kaki dengan kedua tangan. (kalo teringat masa bangun pagi tu buatlah ek, tapi kalo da terbangun tak payah la baring balik & ulang macam kita baru bangun tido plak ek)...

2. Wajah  suci
Bila bangun pagi elakkan dari mencuci muka menggunakan sebarang alat pencuci atau mengesat muka dengan tuala. Biarkan air itu kering sendiri. Jika ambil wuduk pun, tak perlulah mengelap muka dengan tuala. Ini berfaedah mengekalkan kecantikan asli wanita dan menjadikan muka bercahaya dan segar kerana pelembap asli muka tidak dibuang. (Anita Sarawak pun amik wuduk sebab tu muka dia tak berkedut, mana ada dia pakai botox pun...)

3. Ombak besar
Apabila mandi terutamanya diawal pagi, pancurkan air shower ke atas kedua-dua payudara agar sentiasa subur dan segar serta tidak mudah jatuh. Elakkan juga dari meniarap di atas lantai kerana ia akan mengendurkan payudara. (kalo takde shower macam mana ek?.....)

4. Taman semerbak
Amalkan makan makanan seperti ulam-ulaman sejak dari perawan. Nafas dan badan akan menjadi wangi. (Janganlah makan bunga ros plak ek....)

5. Lubang jarum
Latih otot penahan kencing. Kemut berulang-ulang. Jadikan amalan setiap hari. (Janganlah sampai tak kencing plak duk asyik tahan je...nanti kena batu karang plak...)

6. Bunting padi
Biasakan mengurut pangkal betis, iaitu dengan cara menekan dan memicit kawasan antara urat keting dan labu betis. Lakukan selalu kerana ini baik untuk mempertingkat prestasi kepekaan rasa apabila bersama dengan suami. (hanya sang suami yang tahu...ssshhhhh....)

Cubalah!!!!
    

Saturday, 19 November 2011

Musim mengawan....

Cuti sekolah sangat sinonim dengan musim orang kawin. Asal cuti sekolah je adalah orang kawin. Asal ada orang kawin je cuti sekolah. hehehe. Senang sedara mara nak datang bertandang, sebab anak-anak cuti sekolah kan. Dah la hujung tahun ni musim tengkujuh memang seronok kawin ni. hahaha....

Tak ketinggalan my cousin yang straight kawin sepanjang cuti sekolah ni. Selamat pengantin baru, semoga berbahagia ke akhir hayat.


Ahmad Fazli ♥ Fatima Azzahra @ 30/10/2011


Norsyazwani ♥ Rizal @ 11/11/2011


26/11/2011 ni cousin kat Tg. Karang plak kawin. Koyak poket nak beli hadiah ni. huhuhu... Apapun tahniah diucapkan kerana telah melalui 1 lagi fasa dalam kehidupan. Selamat menempuh alam rumah tangga yang penuh dengan masam, manis dan pahit. Namapun asam garam rumah tangga kan? Laluilah dengan penuh kasih sayang. cewah....

p/s : Sekarang ni musim orang kawin pilih tarikh yang cantik-cantik.. 11/11/2011 & 20/11/2011...


Cuti sekolah....

Cuti sekolah sudahpun bermula. Selamat bercuti kepada adik-adik sumer.... Kepada yang amik exam SPM, selamat menjawab soklan...kepada yang baru amik result UPSR, tahniah diucapkan kepada yang berjaya memperoleh straigth A's.... My niece ada sorang yang amik exam SPM. Good luck to her... Sorang lagi baru pas amik result UPSR & dpt 5A..Congrats Nur Camelia Fatihah...Siap upload lagi result kat fb...




Semoga adik-adik sumer mengisi masa lapang dengan aktiviti berfaedah sepanjang musim cuti sekolah ni ye. Especially kepada yang bakal mengambil exam tahun depan. 

Thursday, 17 November 2011

Mertua vs Menantu Vol. 3..

Hari tu aku stop kat favourite menantu kan. Hari ni nak sambung pasal biras plak. Hubungan dengan biras pun  sedikit sebanyak memberi impact jugak dalam konflik mertua vs menantu ni. Biras bawak mulut pun boleh jadi punca hubungan mertua & menantu tak ok jugak. Ada biras yang jeles bila mak mertua lebih sayang menantu lagi satu than dia. Macam-macam kan? Duniawi ni memang penuh dengan drama la. Hubungan aku dengan biras aku pun ok. Maybe sebab kita sama-sama orang luar, bukan orang utara boleh lah sekepala. Part ni pun Alhamdulillah….

Pokoknya sebagai menantu kenalah balance janganlah sampai boleh mengecikkan hati mertua. Kalo dia terluka or kecik hati berdosa tau. Hubungan mak & anak lelaki memang tak akan putus even dah ada isteri. Tak kemana pun perginya suami kita tu. Mengalah lah sekejap sementara ada. Asalkan suami adil dan pandai ambil hati kita jugak. Alah bias tegal biasa. Lagipun bukan duduk serumah pun kan? Aku pun mengingatkan diri aku jugak as Menantu. Kalo menantu lelaki takde hal sangat.

Ha citer pasal menantu dan mertua duk serumah ni. Ni 1 lagi benda yang boleh dikatakan bahaya jugak. Even macam mana baik pun hubungan antara mertua dan menantu adalah lebih baik jangan duduk serumah. Melainkanlah kalo mertua kita dah tak larat dan takde siapa nak jaga. Tapi kalo saje suka-suka nak duduk serumah tak payah lah kot. Nanti akan banyak hati yang terluka. Kalo tak mertua, menantu yang terluka. Susah kan. Nanti kesian suami tersepit antara sayang isteri dan kasih kat mak. So, better is jangan duduk serumah untuk mengelakkan ada yang terluka. Huhuh..

So, the conclusion is hormati lah mertua kita seperti mana kita hormat pada mak & ayah kita. ceh...ceh...ceh...husband yang paling memainkan peranan yang sangat besar dalam rumah tangga dan berusaha untuk menangani konflik antara mertua dan menantu. Tak sepatutnya ada konflik sebab mak tetap mak, isteri tetap isteri. Mestilah fair n square. 

Ok sampai sini je la kisah Mertua vs Menantu. Takde lagi dah....Kalo ada sesape yang sudi  untuk berkongsi, sudi-sudikan lah....


Wednesday, 16 November 2011

Happy Birthday To Me.....



Sambil bernyanyi suka ria mendendangkan lagu.....♪♫♪♫Happy birthday to me...♪♫♪....happy birthday to me....♪♫♪....happy birthday to me....♫♪♫....

14 November yang lepas genaplah usia aku 28 tahun...2 tahun lagi nak upgred 3 series plak...sekejap je masa berlalu....Aku pun dah melalui fasa ke2 dalam hidup aku. Bahagia dikurniakan suami yang sangat baik dan anak yang sangat bijak dan comel. Aku rasa inilah hadiah paling bermakna dalam hidup aku. Terima kasih Allah kerana masih memberi peluang untuk aku bernafas di bumi Mu ini...

En somi ada tnya nak hadiah apa sempena birthday ni...Aku diam je tanpa jawapan...Nak apa lagi...Aku rasa apa yang ada dah cukup sempurna. Apa yang aku minta cuma kesetiaan yang berpanjangan. Aku pun bukan muda lagi...Nak kan itu dan ini sempena hadiah hari lahir. Cukup sekadar ingat tarikh penting ni. Itu dah cukup membahagiakan. Dan En somi sentiasa ingat 14 November ni dan sentiasa meraikannya tepat jam 1200...hehehe.....walaupun aku sebenarnya bukan lahir pukul 1200 pun....heheheh....Apa-apa pun aku sangat menghargainya. 

Tengok la apa yang dia suprise kat aku malam tu....En fayish yang dah tido pun bangun semata-mata nak wish birthday kat ibu...Terharu sangat.....


Cute cake.....

Thanks sayang.....


Wednesday, 9 November 2011

Mertua vs Menantu Vol. 2..

Sambung balik citer pasal mertua vs menantu ok.. idea tengah datang mencurah-curah ni...hehehe...bertuah punya menantu kan...apa yang aku share ni takde kena mengena antara yang hidup ataupun yang telah mati. Hanya sekadar renungan dan ingatan pada kita semua.


Mesti pernah tengok or pernah dengar citer ni kan. Seriously, aku memang tak follow citer ni. Aku tak berapa suka sangat tengok citer-citer yang banyak memberi impak negatif ni...hehehe...Tapi nak tau hebat tak hebat citer ni sampai ada season 2 tu. Maknanya ramai jugak la followers drama ni. Dan semestinya dikalangan mertua-mertua & menantu-menantu. hehehe... Sis aku tengok le citer ni. Layan giler. Sama macam kisah dia kot...huhuhu... Apa yang aku tau menurut sis aku la, dia kata aqasha tu mother's boy. Mertua n menantu tak sebulu. 

Kekadang takut jugak bila baca kisah yang mak mertua tak sebulu. Ada yang mak mertua masuk campur dalam hal rumah tangga, ada yang mak mertua tak faham yang anak dia dah jadi suami orang, tapi asyik suruh balik tiap-tiap minggu, ada yang suka menyansang menantu…macam-macam la…  Tambah perit bila ada orang ketiga (adik ipar) kat dalam rumah yang sampai-menyampai kat mak mertua kata kakak ipar tak masak, tak reti masak la, kakak ipar queen control dsb…. Tak kurang jugak sampai bercerai-berai gara-gara mak mertua punya penangan. Takut kan?? Patut la sampai ada kuar kat tv kisah MERTUA VS MENANTU ni. Rupa-rupanya, benda ni memang meninggalkan impak yg sangat besar dalam rumah tangga. 

Omputih pun ada jugak konflik ni ek.
Tapi pernah dengar tak? Kalo mak mertua ok, menantu plak macam hantu. Kalo menantu ok, mak mertua pulak jadi dalang. Logik lagi ke benda ni? Aku rasa, aku sederhana je. Nak kata ok sangat pun tak…nak kata tak ok pun tak…yang sedang-sedang saja….huhuhu… Tula maybe sebab aku tak peramah, tak pandai amik hati kot… Tapi nak buat cam mana. Tu dah jadi sifat semulajadi aku. Tapi tak la sampai tak bercakap langsung. Ok la tu kot. Ceh pandai plak aku nak judge sendiri. At least aku tak la kejam sangat ok. Macam kat dalam tv tu. Ada yang sampai nak pisahkan anak lelaki dengan mak dia. Yang tu memang tak patut. Kita ni bukan kawin dengan suami kita je tapi dengan seluruh keluarga dia tau. Ni dah amik anak dia, mak dia kita buat tak endah plak. Yang tu aku memang bangkang 100%.

Suami pun memainkan peranan besar dalam merapatkan hubungan antara mertua & menantu ni. Hehehe… Suami adalah pengantara antara kedua-dua insan yang mereka sayang ni. Setuju tak? Maklumlah si isteri ni kan ibarat orang baru dalam keluarga dia. So, kenalah up kan sikit isteri ni bagi mak mertua nampak. At least, mak mertua kata “untung anak aku dapat isteri rajin, pandai masak & jaga makan pakai suami…” hehehe… Barulah bahagia rumah tangga. Kan??Kan??Kan??...

Pernah dengar plak tak pasal Favourite Menantu or sinonimnya menantu kesayangan. … yang ni susah sikit nak cakap. Tapi aku rasa aku bukanlah menantu favourite kot. Terima jela dengan hati terbuka. Tula padan dengan muka aku kan. Tak pandai amik hati mak mertua.  Asalkan tak membandingkan antara menantu-menantu. Tu pun dah kira ok. Alhamdulillah. Oh ye lupa plak nak cakap mak mertua aku ni ada 2 menantu & going to 3 sebab tak lama lagi adik ipar aku pun nampak macam nak kawin sangat dah tu. huhuhu...bertambahlah saingan aku...kahkahkah...nanti aku continue lagi ek...


Hayatilah image di bawah. Interesting. Sekali takde kena mengena antara yang hidup atau yang telah mati. Sekadar untuk berkongsi.















How sweet...

Cont. to vol. 3...

Monday, 7 November 2011

Mertua vs Menantu Vol. 1..

Teruja rasanya nak citer lebih lanjut pasal tajuk ni. Kat office aku dah jadi macam kaunselor dah dengar masalah rumah tangga orang, tak kurang dengan masalah dengan mertua, orang ketiga, masalah nak bertunang dsb. Tapi kaunselor tak bertauliah lah ek.. hehehe..tak salah kan kalo kita berkongsi kalo itu dapat meringankan bebanan. Dan secara tak langsung sharing dari pengalaman lepas kita. Sharing is caring ok…


Yang paling hangat ialah masalah rumah tangga. Macam-macam…kadang-kadang naik takut jugak. Nauzubillah mintak simpang. Huhuhu…Alhamdulillah setakat ni rumah tangga aku ok. Sikit-sikit gaduh tu biasa la kan. Gaduh manja la katakan. Sedangkan lidah lagi tergigit….

Tapi hari ni aku bukan nak citer pasal rumah tangga, tapi nak citer pasal mertua vs menantu. MERTUA??? Ada bran??? Hehehe…Selalunya kalo citer pasal mertua yang paling sinonim ialah MAK MERTUA. BAPAK MERTUA rasanya takde masalah sangat. Sebab bapak mertua ni cool je. Macam BAPAK MERTUAKU JUGAK….hehehe.. 


Hubungan aku dengan mak mertua…okla…tapi nama pun mak mertua kan tak sama macam mak sendiri. TAPI jangan lupa kita kena hormat mereka ni sama macam MAK & BAPAK kita jugak. Tak lebih tak kurang. Kiranya kalo mak mertua sumpah jadi batu memang kun fayakun jugak tau. Haaaa ingat tu!!! Tapi aku ni dah memang dilahirkan dari azali seorang yang pemalu lagi pendiam…lemah lembut…sopan santun…hehehe…So, aku agak lambat sikit nak mesra dengan insan tersebut. Aku cuma ramah dengan family aku sendiri, en somi & rakan terdekat je. Tapi lepas kawin ni agak ok sikit la kalo nak dibandingkan dengan before kawin. Kata lainnya aku ni bukan seorang yang peramah. So, agak susah sikit la nak rapat , apatah lagi com molot dengan mak mertua. Hehehe… Tapi aku tetap hormat dia sama macam mak aku jugak. Cuma dengan mak mertua tak reti la nak manja-manja. Kekok….Ehehe…macam mana ek?

Actually, mak mertua aku pun bukan lah jenis yang peramah sangat. Lebih kurangnya macam aku jugak. Bukan tak try nak bertepuk bertampar dengan dia tapi bila aku nak tepuk je aku malu.. heheh kang dia kata menantu dia ni nak jet dia plak ke….boleh ke imagine macam tu? Ahahah…Or perasaan aku je ek. Kiranya nak berciter sakan duk gelak-gelak sampai kuaq ayaq mata memang takde. Straight forward je. Cuma aku & mak mertua  ada persamaan dari segi suka shopping. Pokoknya apa yang aku beli kekadang nampak dia berkenan. Maybe citerasa sama kot. Huhuhu…


To be cont....

Saturday, 22 October 2011

Mengimbau kenangan lama...

20 weeks
" Hari ni ibu pergi check up...awal-awal pagi ibu & abah dah bangun..nak pergi check-up...nurse ckp kandungan dah 5 bulan dan kedudukan baby sedikit melintang..tapi masih di awal kehamilan...doktor puji baby sebab senang nak scan.. ibu pun dah mula rasa denyutan jantung baby..Weight : 54kg, Hb : 11.8.." - 02.08.2007-

20 weeks

24 weeks
" Next check-up, kali ni ibu kena amik injection kancing gigi. Nurse kata untuk kelahiran sulong kena amik 2 dos. Injection ni bertujuan untuk mengelakkan kancing gigi semasa proses bersalin nanti. Ibu dan baby dua-dua sihat. Denyutan jantung normal dan baby dah mula bergerak-gerak. Nurse ckp jugak paras Hb ibu rendah dan nurse advise ibu amalkan makanan seimbang dan lebihkan pengambilan zat besi. Makan bayam, kerang sebab waktu ni baby banyak menyerap zat-zat dan vitamin dari tubuh badan ibu..Weight : 58kg, Hb : 10.5.." - 28.08.2007-

28 weeks
"Routine biasa urine n blood test..urine ok, blood much better. Last check-up Hb 10.5 kali ni 12.  Alhamdulillah.. cuma ibu tak sihat dalam 3-4 hari ni. Batuk dan selsema. Kurang air agaknya. Baby sihat. Injection Kancing gigi 2nd time. Check-up dengan Dr. Fauzi, muda & hensem. Tiba-tiba ada sindrom malu plak. huhuhu... Dr. Fauzi kata kemungkinan baby boy...Insha Allah.. Dr. Fauzi check uri agak sedikit ke bawah. Ibu akan dirujuk ke hospital kalau keadaan berlarutan. Tapi Dr. Fauzi akan buat comfirmation dengan Specialist Dr. Hamimah dulu. Lastly, miracle bila Dr. Hamimah kata uri OK dan Insha Allah kalau takde problem boleh bersalin normal. Alhamdulillah..Weight : 58.4kh, Hb : 12..." - 25.09.2007 -

30 weeks
"Minum air gula. Kena minum air gula sebab family history. Tapi alhamdulillah sumenya ok. Weight : 60kg, Hb : 12..." - 09.10.2007 -

32 weeks
"Ibu demam lagi. Hopefully baby sihat.. Tapi berat sentiasa bertambah..huhu..Baby bergerak aktif. Cuma kesihatan je yang tak stabil. Stress sikit. Harap-harap muka baby nanti tak berkerut..Tak sabar nak tunggu baby keluar...Weight : 62kg, Hb : 13.1..." - 23.10.2007 -

32 weeks
34 weeks
" Normal routine. Nurse tegur pasal berat badan yang naik terlalu banyak. sebulan naik 4kg..heheh...Selera makan memang bertambah di waktu ni. Nurse suruh stop makan vitamin B. Nurse advice pasal family planning dan provide segala persiapan perkakasan ibu untuk deliver nanti. Nurse jugak suruh catat pergerakan baby setiap 12 jam..hopefully baby sihat...Weight : 64.3kg, Hb : 13..." - 06.11.2007 -

36 weeks
"Orang pertama yang sampai untuk pemeriksaan ibu mengandung. Abah pun follow sampai selesai. Kesihatan ibu & baby ok. Baby pun bergerak aktif. Doktor kata kepala dah masuk dalam pelviks dan bila-bila masa boleh deliver. Hb turun sikit tp still ok. Weight : 66kg, Hb : 12.2..." - 20.11.2007 -

38 weeks
" Pemeriksaan lebih kerap. Once a week. Letih dah berulang ke klinik. Bila la nak bersalin ni. Kali ni nurse advise pasal persediaan bersalin dan penjagaan vagina selepas melahirkan. Cuci dengan air suam/ air garam supaya vagina cepat sembuh dan kering. Kalau ada apa-apa masalah hubungi klinik/hospital segera. Nurse advise mengiring ke kiri masa contraction dalam labour room nanti untuk mengelakkan sakit pinggang selepas bersalin. Weight : 67kg.. " - 04.12.2007 -

40 weeks
" Hopefully ini check-up yang terakhir untuk ibu. Macam-macam bermain difikiran saat ni. Hanya Allah je yang tahu. Moga-moga dengan izin-Nya ibu dapat melahirkan baby secara normal. Due date 24.12.2007 kalau tak bersalin jugak ibu akan di induce.. Hopefully semuanya selamat.  Weight : 70kg, Hb : 12.6... " - 18.12.2007 -

40 weeks


24/12/2007
Selamat melahirkan secara vacum. Fetal distress. Ibu tak pandai push. Baby boy, 2.98kg. Diberi nama Hazryl Farish. Alhamdulillah. Aku bersyukur di atas pemberian-Mu.


Inilah budak nye...

What i ♥ to buy...

1. Nikon DSLR D90


2. I-Pad Apple



2 Benda ni yang aku tengah aim sekarang. Ada sape² nak hadiahkan x???

Monday, 17 October 2011

Hari-hari yang membosankan

Setelah lama tak update, rasa macam mati kutu nak tulis ape...rasanya nak citer pasal raya dah basi dah...dah nak masuk raya deepavali pun.. Lately, kerja kat office pun semakin menekan dan menekan… Kadang-kadang rasa macam nak resign je dari perkhidmatan awam. Ujian Allah yang Maha Hebat. Kalo aku isteri dato’-dato’ da lama aku resign.. jaga suami n anak je…huhu...Tiap-tiap minggu OT...pastu board meeting plak tiap-tiap minggu ada.. aku da naik lebam da buat keje kat dept yang sama ni..arghhhh...da naik muak, loya....Tolong la bagi aku bertukar ke dept lain. Jemu tahap dewa da ni. Duk ngadap minit dsb… Pressure…Nak pegi tempat lain sayang plak nak tinggalkan member-member ofis yang dah sedia best....huhuhu...apa nak buat selagi boleh bertahan...tahan jela ek...


Friday, 23 September 2011

Non-stop Open House...

Seperti yang kita sedia maklum..Open house kalo kat KL ni memang sentiasa ada sampai hujung Syawal. Raya pertama di KL memang agak bosan tapi raya sebulan di KL memang kenyang memanjang...penyakit pun  datang...sebab over makan... Tapi untung gak sebab boleh gantung kuali belanga sepanjang bulan ni...hehehe... interesting kan?

Open house yang pertama aku pergi bulan ni ialah di rumah bos yang aku paling sayang iaitu Tuan Haji Jasman Bin Jurami...hehehe... Tengok rumah dia mewah tak? Harga rumah ni RM 1/2 juta... Tapi macam membazir beli rumah kat Putrajaya ni sebab tak boleh buat renovation... Tapi environment memang gah le almaklum je dalam Putrajaya le katakan. 


2nd open house ialah di rumah my BFF Zabedah...  Dia punya mee bandung Muar memang terbaek. Orang Muar pure buat mestila sedap... 

Gambar hiasan je ni...

Seterusnya rumah my cousin di Selayang Mulia. Tokey katering buat open house so makanan memang banyak giler la... 

My cousin Kak Lily n Husband...Promote Serambi Katering sikit...
Next station ialah rumah member ofis KKM, kak Azila. Kelantanese... Nasi Kerabu Special tapi tak larat nak makan sebab kenyang giler da... 

Nyum...nyum...

Open House lain-lain ialah Jamuan raya kat ofis anjuran Bahagian Perolehan & Unit Dasar. Tak ketinggalan jamuan raya my ex-ofis Sapura. Dan juga jamuan raya company Hi-tech Padu Berhad. Pic akan di upload later...

So, kesimpulannya makan open house berpada-pada la ye.. Nanti ada yang kena food poisoning...huhuh...