CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 16 October 2012

Yang mana satu pilihan anda?

Jika anda seorang yang pelik dan inginkan kelainan....


Less is more...

Hitam itu menawan..

Impian aku nak ada wardrobe macam ni..sgt praktikal...

Small bed.... Boleh peluk sampai pagi....

Putih itu suci...

Yang menyeramkan mungkin....

Mewah....


Penggemar Hijau...


Senang nak mandi....bangun tido terus lompat...

Ala-ala English.....

Rasa macam dalam perut ikan jaws je....

Ala-ala Moroccan....

Fairy Tale....Cinderella la konon....

Flinstone!!


Ala-ala.....



Glamourous.....

ataupun

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"

Natural.....hehehe...



Sila buat pilihan bilik tidur anda.............






Oh My English!

Aku bukan nak citer pasal sitcom Oh My English lakonan Zain Saidin, Izara Aishah tu. Tapi sesiapa saje yang bercita-cita ataupun berniat nak sambung Degree WAJIB amik MUET... Alamak napela ada syarat macam tu. English aku dahlah so-so je.... Kat rumah aku memperkasakan Bahasa Kebangsaan je. Keje pun gomen. 100% cakap melayu. Mak bapak Mat dan Minah Soleh. Kulit pun tan-tan orang Melayu tulen.     Membaca pun majalah NUR, WANITA.... Surat Khabar BERITA HARIAN. Tengok TV cite hindustan. Kalo tengok cite omputih pun baca subtitle. Macam mana tu? Agak-agak boleh dapat Band 6 x?


Yang tak boleh blah nak suruh aku speaking pasal isu semasa. Baca surat khabar BERITA HARIAN pun jarang-jarang. Inikan pulak nak baca The Star. Tengok Berita pun aku ushar Penyampai Berita yang cun tu je. So, dengan ilmu di dada yang tak berapa nak berisi ni aku pun melangkah ke Sek Men Keb Presint 8 (1), Putrajaya.  

Belasah jelakan. Tergagap-gagap la jugak. Dicampur dengan nervous dan point yang tak berapa nak banyak jangan mimpi nak dapat band 6 ok. Band 1 pun ko da kena sujud syukur da. 1 lagi masalah aku ialah aku ni gabra kalo nak suruh aku speaking individually. Aku boleh blank kalo aku nervous. Da kuar dewan baru idea datang mencurah-curah. Apalah penyakit aku ni... Takpe la da lepas da tunggu test listening, reading n writing nanti plak. Aku pulun abis-abis. Nasib baik speaking test 15% je. 


Suka tengok Izara Aishah pakai pinafore...comel!


Nawaitu sambung belajar

Rasanya sudah sampai masanya untuk aku further study. Sememangnya dah lama terniat nak sambung, tapi dek kerana kekangan masa, komitmen dan kurangnya keyakinan diri... heheh. Niat tu macam freeze dalam hati je. Tengok orang study rasa jeles gak. Tapi boleh ke? mampu ke aku ni?? Kang macam kapal karam rumah aku kang. Mana nak layan en somi, en farish, kemas rumah, masak, komitmen dengan keje lagi.  adoyaiiii... Tapi bila ditimbang-timbang balik, fikirlah 1000 kali pun... kerja rumah memang tak pernah abis-abis. lagipun sampai bila kita nak duk takuk tu je kan. Dah sampai masanya kita step forward majukan diri. Mana tau 1 hari nanti Pembantu Tadbir ni boleh jadi Pegawai Tadbir Diplomatik. eheheh.. Cewah cita-cita taknak kalah ok. Ada ramai jugak member-member kat office aku yang further study.  Ok je aku tengok. Insha Allah dengan berkat sokongan en somi, aku mampu. Chaiyok...chaiyok.... Dan aku tabik spring kat seorang kawan aku kat office yang punya semangat yang kuat. Keje, study, uruskan anak-anak, ada baby yang menyusu badan lagi, mana nak pam susu, anak sume lelaki plak tu. Ye aku jadikan dia sebagai pemangkin semangat aku... hehehe.... 

Tq kat en somi jugak sebab mengizinkan aku further study.  Harap-harap dengan sokongan en somi, aku akan terus melangkah tanpa menoleh kebelakang lagi. Aku berdoa sangat aku tak patah semangat. Aminnn...

Saturday, 15 September 2012

Di hujung Syawal.....

Assalamualaikum.....

Sebelum habis Syawal esok, masih sempat lagi untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya 'Idulfitri kepada semua pembaca blog yang sudi membaca blog yang daif ini. Saya dengan rasa rendah hati menyusun 10 jari tanda maaf kepada yang tidak senang dengan tulisan saya.  Semua yang saya luahkan dalam blog ini sekadar pengalaman suka duka hidup saya. 

Inilah rentetan gambar kenangan hari raya saya untuk tatapan peminat-peminat followers saya diluar sana...hehehe...macam ramai je followers....



Selamat Hari Raya Eidulfitri, Maaf Zahir & Batin.....
Dari Hasrul Azmal's Family.....

Friday, 3 August 2012

Sahur


Jika susah mengejutkan suami/adik/abang (seangkatannya) bangun sahur, bolehlah buat macam ni ye...







hahahah.......


Surah Al-A'ala....

Sedang berusaha menghafal surah ini....Tahun-tahun sebelum ni tak pernah nak buat Solat Tarawih kat rumah...Melainkan kalau pergi surau or masjid...kalau tak pergi, tak solat tarawih lah gamaknya. Dan apabila usia semakin meningkat barulah datang kesedaran diri. 

Sebelum tu masih belum terlewat lagi untuk saya mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua umat islam (especially yang sudi membaca blog ini)...Sekejap je masa berlalu hari ini sudah 15 hari umat islam menyambut Ramadhan....

Sambil-sambil saya berusaha menghafal surah ni, saya cuba memahami apa yang ingin disampaikan dalam surah ni. Rasa syahdu tiba-tiba dan meremang bulu roma membaca terjemahan surah ni yang saya print dalam internet (sekarang ni semua dhujung jari...tinggal rajin dan malas je...asyik tengok Izyan, Oh Bulan, Zalora,  Beautiful Nara, sekali-sekala google la perkara-perkara yg baik kan...asyik duniawi je...)..

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang....

Bertasbihlah mensucikan Tuhanmu Yang Maha Tinggi (dari segala sifat-sifat kekurangan);

Yang telah menciptakan (sekalian makhlukNya) serta menyempurnakan kejadianNya dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya;

Dan telah mengatur (keadaan makhluk-makhlukNya) serta memberikan hidayah petunjuk (ke jalan keselamatannya dan kesempurnaannya);

Dan yang telah mengeluarkan tumbuh-tumbuhan untuk binatang-binatang ternak;

Kemudian ia menjadikan (tumbuhan-tumbuhan yang menghijau) itu kering (berubah warnya) kehitam-hitaman;

Sentiasa menjadikan engkau (Wahai Muhammad) dapat membaca (Al-Quran), sehingga engkau (menghafaznya) dan tidak lupa;

Kecuali apa yang dikehendaki Allah engkau lupakan, sesungguhnya Ia mengetahui (segala keadaan yang patut berlaku) dan yang tersembunyi;

Dan tetap memberi kemudahan kepadamu untuk (melaksanakan sesuatu perkara) Agama yang mudah diterima akal yang sihat;

Oleh itu berilah peringatan (kepada umat manusia dengan ajaran Al-Quran), kalau-kalau peringatan itu berguna (dan sudah tentu berguna);

Kerana orang yang takut (melanggar perintah Allah) akan menerima peringatan itu;


Dan (sebaliknya) orang yang sangat celaka akan menjauhinya;


Dialah orang yang akan menderita bakaran neraka yang amat besar (azab seksanya);


Selain dari itu, ia tidak mati di dalamnya dan tidak pula hidup senang;


Sesungguhnya berjayalah orang yang setelah menerima peringatan itu berusaha membersihkan dirinya (dengan taat dan amal yang soleh);


Dan menyebut dengan lidah dan hatinya akan nama Tuhannya serta mengerjakan solat (dengan khusyuk);


Tetapi kebanyakan kamu tidak melakukan yang demukian, bahkan kamu utamakan kehidupan dunia;


Padahal kehidupan akhirat lebih baik dan lebih kekal;

Sesunguhnya ini ada disebutkan di dalam Kitab-kitab yang terdahulu;

Iaitu Kitab-kitab Nabi Ibrahim dan Nabi Musa.

Amin.

Subhanallah....sebagai manusia kita selalu lalai....dan selalu mengejar duniawi....Wallahua'lam...





Peringatan pada diri.....


Saturday, 23 June 2012

Bacalah Anakku by ReadNetwork

Last week aku follow kursus Bacalah Anakku anjuran ReadNetwork & Cendekiawan Educare...Kursus ini sangat bagus untuk parents mengajar anak cepat membaca....Kursus asas ni adalah kursus kaedah mengajar membaca melalui pendekatan fonetik (bunyi dalam bahasa pertuturan)...Menarik..Walaupun kita hantar anak kita kat sekolah, as parents kita kena pantau jugak anak kita kat rumah. At least bila balik apa yang cikgu ajar kita boleh repeat & review balik kat rumah....

Ramai jugak yang mendaftar untuk kursus ni...Mungkin sebab bayarannya murah...RM10 sahaja...

A Step Ahead....






Masa aku pergi kursus ni ada beberapa fakta yang sangat menarik antaranya :
  1. Anak-anak tidak diajar mengeja....(macam masa kita sekolah dulu...M +A + M + A = MAMA), tapi diajar dengan cara mengajar bunyi (mmm + aaa + mmm + aaa = MAMA)..
  2. Teknik asosiasi adalah teknik yang mengaitkan satu AKSI yang dapat dilakonkan sambil membunyikan bunyi yang relevan dengan bunyi huruf yang hendak diajar. Contohnya huruf A, dikaitkan dengan aksi terkena air panas sambil menyebut 'aaa"....huruf S, dikaitkan dengan bunyi ular 'ssssss'...etc
  3. Kanak-kanak hanya boleh membunyi huruf tetapi tidak mengenal huruf (So, jangan marah anak kalo dia tak kenal huruf tetapi dia membunyi huruf)..Tengokla video dibawah....



Lagu ni bagus bagi anak senang nak ingat...



So, apalagi marilah kita ajar membaca kaedah baru ni...Kaedah ni boleh diajar start umur dia 3 tahun...

Beberapa tips pelaksanaan yang dikongsi antaranya :
  1. Masa : 2-3 minit saja setiap kali mengajar, berhenti sebelum jemu...(anak-anak hnya boleh fokus dalam jangka masa ini sahaja)
  2. Kekerapan : 2-3 kali sehari
  3. Suasana : Mesti tenang & rileks tanpa paksaan
  4. Pendekatan : Belajar sambil bermain
Ok...jom mengajar anak sendiri membaca....Untuk maklumat lanjut / Nak involve kursus, sila klik disini...ReadNetwork


Baju raya!

Seperti yang dijanjikan inilah hasil pencarian ke Jakel itu hari... Hanya saya, my nieces (Effa & Feeqa) & my SIL (Fiqah)... En somi tak pegi kerana comitment keja...nak cari duit untuk isteri shopping huhuhu...Ingatkan nak amik gambar kat Jakel tu tapi Jakel sangat sesak kerana Sale yang giler kappooowww... sehingga saya naik lemas dengan lautan manusia....So akhirnya hanya ini sajelah pic yang dapat saya kongsi...Pic ini diambil dirumah saje ye...sila abaikan background belakang....


Pasni pikir nak hantar tailor plak...ada lagi ke tailor nak ek...Kan senang kalo boleh jahit sendiri....bila dah berkeluarga ni barulah datang kesedaran diri nak belajar menjahit...dulu mak suruh belajar menjahit...taknak! Sekarang sape yang susah....aku jugak....kalo nak anta tailor time nak raya ni kena cepat kalo tak kena beli yang ready-mate la gamaknya....itu satu hal la...lagi satu hal, sekarang ni kalo anta tailor tempahan lagi mahal dari baju....adoyaiiii....harga kain baru RM50, tempahan RM65....apa nak dikata....bayar jela kan....

Selepas pencarian baju ibu...kini baju sang anak plak....ini plak hasil pencarian baju en farish....Sale kebaboommmm jugak la @ SOGO....

Sempat rembat 3 helai

Poney sale....

He in Yellow....

Ini yang dibeli oleh SIL...

Farish's Collection...

So, baju done...lepas ni nak cari jeans, kasut n baju melayu plak untuk budak sorang tu...lepas ni pegi dengan en somi la plak...tak aci ibu je cari sorang....penat....Nasib baik farish ikut abah pegi keje kalo tak lelah nak mengejar dia plak....



Friday, 8 June 2012

Pregnant

Rasanya sekarang ni bukan musim mengawan....tapi ramai plak kawan-kawan kat office yang preggi...lepas sorang...sorang...berpas-pas baton plak....bestnya dengar orang peknen....awok ni bile la lagi....haish....jeles plak rasanya...ada yang senang tiap-tiap tahun peknen, sampai disekat-sekat taknak bagi peknen tiap-tiap tahun...malu gamoknye dengan misi lepas aku, aku...lepas aku, aku...macam dah takde orang lain ye dok... alahai misi ada suami takpela....nak buat macam mana...rezki....Yang awok ni plak takde rezki lagi nak menamboh....apa nak buat usaha la lagi...usaha tangga kejayaan ye dok....chaiyok-chaiyok!!


Wednesday, 23 May 2012

Kisah En Farish & Pusat Sains Negara...


Seronoknya en farish pegi Pusat Sains. Mula-mula en somi berat hati nak melepaskan en farish pegi. But as usual kalo haikal pegi en farish mesti pegi. Reason en somi kesian plak nanti haikal balik citer pasal Pusat Sains en farish diam je sebab tak dapat pegi. Tapi kalo tanya pendapat aku, aku memang no hal. Apa salahnya kalo en farish menambah ilmu pegi Pusat Sains. Sekurang-kurangnya pemikiran dan IQ dia terbuka la sikit kalo dia follow rombongan sekolah tu. Lagipun tempat tu sangat la usefull bagus untuk dia. Tapi en somi lain sikit. Risau la...itulah...inilah....ingat dia sorang je sayang anak...huhuhu...

So, finally keputusan dibuat dan en farish pun pegi la ikut rombongan sekolahnya ke Pusat Sains Negara dengan bayaran RM50.00. Bayaran tu termasuklah makan, minum, aktiviti dalam Pusat Sains, transport dan insurans berkelompok. Masa mula dengar pitam gak mahalnya..kalo bawak sendiri lagi jimat. Tapi bila pikir-pikir balik, biarlah dia amik peluang untuk pegi dengan kawan-kawan sebaya dia. Dengan kawan-kawan maybe lebih seronok dan excited untuk sharing. Macam kita kecik-kecik dulu lah kan. Dengan parents dah selalu keluar, sekali-sekala apa salahnya lepas en farish pegi. Tapi tipulah kalo tak risau. Tawakal jela.

Aku pun telah google Pusat Sains Negara. Tetiba tengok bayaran masuk dia....Murah je sebenarnya. Lain kali nak pegi lagi satu family plak. Last aku pegi Pusat Sains masa aku sekolah dulu. 

Bayaran Masuk
Kategori
Harga seorang (RM)
 Dewasa
6.00
 
 Kanak-kanak (7-12 tahun)
3.00
 
 * Kumpulan Pelajar Sekolah Rendah (termasuk guru)
2.00
 
 * Kumpulan Pelajar Sekolah Menengah (termasuk guru)
3.00
 
 * Kumpulan Dewasa (minimum 10 orang)
5.00
 
 Untuk mendapatkan bayaran masuk bertanda *, tempahan awal adalah diperlukan. Tempahan kumpulan sekolah mesti melalui guru besar sekolah dan mesti diiringi oleh guru sekolah. 
 
Aktiviti-aktiviti pun menarik!! best jugak...ada Demonstrasi Sains, Experiment, Demonstrasi selam skuba...macam-macam lagi lah...kalo nak lebih info sila klik pautan ini. 

Balik je dari Pusat Sains, macam-macam en farish share...kebetulan mulai 1 Mei hingga 31 Julai ada Dinasour Live kat PSN..Lagi havoc la dia bercerita. So, apa lagi jom jalan-jalan.....


Saturday, 19 May 2012

Bahasa buku.....

Questions???? Mesti tertanya² kenapakah? Apakah? jawapannya ialah....En Farish kini sering menggunakan bahasa buku ketika di rumah. Kadang-kadang saya rasa sangat kelakar dan sesekali rasa teruja. Eh kenapa plak aku pun cakap bahasa buku ni. hehehe...Takpela untuk entri kali ini saya akan sedikit skema....Walaubagaimanapun, kadang-kadang rasa pelik tapi bagus jugak nanti senang buat karangan kan...hihihi...

Mulanya aku dengar dia cakap macam tu bila kitorang nak hang out jenjalan, dan aku lebih prefer dia pakai kasut senang nak bergerak. Sambil-sambil dia menyuakan kaki mintak tolong pakaikan kasut seraya dia berkata "Ibu, saya perlukan stokin!!".....Aku terkesima sambil berpandangan dengan en somi. En somi hanya tersenyum dan berkata "Ini penangan sekolah ke ibu?"....hihihi....

Ini hanya sketsa semata-mata...takde kena mengena dengan entri ini...

Kali kedua...masa kitorang makan laksa kat pasar tani...en somi kalo boleh dalam seminggu mesti kepingin makan laksa. Oleh kerana mempunyai isteri yang tak berapa suka masak jadi kitorang akan cari laksa sampai jumpa kat luar. Susah...lidah org utara mesti asyik ngidam nak laksa kedah je. Beza laksa kedah dengan penang ialah laksa penang masam sikit, laksa kedah pedas sikit. Dan en farish juga terikut² lebih banyak lidah  en somi dan pastinya suka makan laksa. Walaupun kepedasan tapi masih berselera makan. Tiba-tiba...."Ibu pedas....saya nak air sejuk!"....Sebagai ibu yang mithali lagi prihatin..Aku pun menyuakan air teh o ais untuk mengurangkan rasa pedasnya.. Selepas meneguk air sejuk tersebut, en farish pun berkata..."Ibu berhasil! dah tak pedas lagi.....".......hehehe....orang yang duduk dimeja sebelah hanya tersenyum sambil berkata...pandainya dia bercakap....macam orang tua....(aku rasa, aku yang tua pun tak cakap macam tu...)

Image Laksa ini sekadar ingin membuat anda mengidam....

Seterusnya, ada sekali tu masa aku tengah sibuk masak kat dapur. En farish jengah ke dapur lalu berkata "Ibu, bau ni indah sekali.....ibu masak apa?".....hahaha....kelakar plak rasanya....



Last but not lease....masa aku beli baju Boboiboy yang kini menjadi kesukaannya....Selepas berterima kasih kat aku sebab telah membelikan baju itu, dia pun berkata..."Ibu, saya sukakannya!!"....


Sesungguhnya, kehadiran en farish dalam hidup kami memang 1 perkara yang sangat membahagiakan. Terima Kasih Allah kerana memberi kami rezki ini. Kami akan bertanggungjawab dengan amanah yang telah Kau berikan kepada kami. Insha Allah....Kasih kami suami isteri sentiasa bersinar dengan kehadiran En Farish. Aku hanya mampu berdoa agar En Farish menjadi anak yang soleh dan sentiasa membanggakan kami serta boleh menjadi contoh dan pelindung kepada adik-adik nanti. Dan aku juga berdoa padaMu Ya Allah agar kami dapat menambah anak lagi....Amin...kepada sesiapa yang sudi membaca entri ini...Doa-doakan lah kami ye...Saya sangat teruja untuk menambah cahaya mata lagi. 

Cutenya.....geram....

Sunday, 13 May 2012

Preparation raya sudah bermula!



Rasanya bulan ni dah kena mula buat persiapan untuk raya...wah puasa dah abis ganti ke nak prepare raya  ni...(untuk pengetahuan semua tahun lepas saya puasa penuh....huhuhu...)mcm anak ramai je buat preparation awal²...hahah...ada aku kesah...prepare awal senang....nanti tak payah pening²...

So, 1stly kena pikir colour theme untuk tahun ni dulu...tengah search² kat internet...ternampak colour ni...

Royal blue



Tetapi kerana memikirkan en somiku yang black sweet itu...so aku tak boleh la syok sendiri ok!...

Beralih pula ke colour ini...tak tahu la colour apakah ini tapi sangat nice...sangat pastel dan simple sekali...ala² skin tone...kurang itu lebih...


 

Colour ini wow terujanya....





Rupa-rupanya ini colour...

Tea rose & salmon...pastel sangat...














So, ini lah colour theme kami nanti.....tak sabar nak cari kain....Ingat nak pergi cari kain kat Jakel la...Nanti saya akan update proses mencari kain plak ye...tungguuuuuuuuuuuuu....